Alle skal med i grøn omstilling
GRØN OMSTILLING: Kan vi med inddragelse af forbrugerne sikre opbakning til at realisere ambitiøs omstilling – og hvordan gør vi det? Det vil forskere fra Aalborg Universitet gerne undersøge – og den bestræbelse støttes af De Frie Energiselskaber.
Aalborg Universitet er blandt de mange ansøgere til EU’s Horizon 2020 program, der er EU’s støtteprogram for forskning og innovation. Seneste ansøgning fra universitetets Institut for Planlægning støttes af De Frie Energiselskaber.
Om ansøgningen siger professor Frede Hvelplund, Aalborg Universitets Institut for Planlægning:
”For at få succes med grøn omstilling, skal så stor en del af befolkningen som muligt sikres medindflydelse i forandringsprocessen. På europæisk plan deler vi en fælles interesse sammen med projektpartnere fra fem forskellige lande. Vi ønsker at undersøge hvorvidt medinddragelsen af forbrugerne sker”, siger Frede Hvelplund, og fortsætter:
”Den er nødvendig for at sikre opbakning til klimapolitikken i befolkningen. Hvis den ikke er der, så kan det føre til alvorlige tilbageslag for de klimatiltag, der skal besluttes for at vi kan nå vores fælles ambitiøse klimamål.
Aalborg Universitet deltager i projektet, som koordineres af organisationen Rescoop, som har til huse i Bruxelles. Organisationen arbejder for udbredelse af vedvarende energi cooperativer i EU-landene.
Forbrugerne er nøglen
Hos De Frie Energiselskaber tøver adm. direktør Jette Miller ikke med at give projektet opbakning:
”Vi er oprigtigt interesseret i, at forbrugerne engagerer sig og tager del i grøn omstilling. For os, at se er de nøglen til det næste store kapitel i den grønne omstilling. Den kommer til at ske lokalt – og her er der virkelig brug for at forbrugerne engagerer sig”.
Det er De Frie Energiselskabers forventning, at forbrugernes egen involvering i grøn omstilling vil bidrage til øget åbenhed – og at det engagement vil resultere i forandring af den lokale energiplanlægning, så den bliver mere forbrugercentreret.
Legitimitet kræver åbenhed
Og forbrugernes interesse er faktisk allerede målbar, forklarer Jette Miller, og henviser til en spritny rapport udgivet af De Frie Energiselskaber i sommeren 2020:
”Vores undersøgelser viser, at forbrugerne udviser høj grad af villighed til eksempelvis at bidrage til grøn omstilling ved at flytte deres forbrug til andre tidspunkter af døgnet, end der hvor belastningen er størst. Hele 88 pct. har endnu aldrig flyttet deres forbrug til andre tidspunkter af døgnet – og 52 pct. er åbne for at flytte en stor eller mindre del af deres forbrug”.
Ifølge De Frie Energiselskaber skal alle initiativer, der kan være med til at engagere og aktivere forbrugerne således prøves af. Om det siger Jette Miller:
”Vi skal forandre for at forbedre – og det med hidtil uset hast. I De Frie Energiselskaber stiller vi altid gerne vores erfaring og viden om ikke mindst kendte barrierer for aktive forbrugere til rådighed for enhver, der har interesse i det. Derfor støtter vi gerne projekter, som Institut for Planlægning’s ambitioner her dækker over.
I Danmark indebærer projektet, såfremt bevilling opnås, ansættelse af en ph.d.-stipendiat, som sammen med ressourcer fra Forskningsgruppen for Energiplanlægning vil have ansvaret for den danske afrapportering.
Måske du også er interesseret i at læse: