·

DTU: Energi er noget, vi deler

Nye forretningsmodeller vender vores velkendte energisystem på hovedet. Det undersøger DTU-forskningsprojekt, The Energy Collective, som blandt andet har De Frie Energiselskaber som projektpartner.

Forbrugeren er i centrum i forskningsprojektet The Energy Collective, der ledes af professor Pierre Pinson fra DTU’s Centre for Electric Power and Energy. Projektet fokuserer på fremtidens elmarked, hvor forbrugeren kommer til at spille en central rolle i den grønne omstilling:

”Alt kommer til at handle om forbrugeren fremover. Med en åben markedsplatform kan forbrugeren købe strøm hvor som helst og af hvem som helst.”, forklarer Pierre Pinson begejstret om forskningsprojektet, der skal løbe over kommende tre år. Han uddyber:

”Forbrugernes aktive rolle lokalt vil udjævne behovet for upålidelig vindstrøm, som vi ikke kan lagre, og som gør, at vi ikke kan udnytte vores grønne energiproduktion bedst muligt.”

Forskningsgruppen for  projekt ‘The Energy Collective’

Forbrugerne laver selv strøm

Samfundets forståelse af energiproduktion og forbrug udvikler sig hastigt. Vi bevæger os fra en central planlægning og udbygning af vedvarende energi til en situation, hvor antallet af energiforbrugere, der også producerer energi vil stige kraftigt.

Med solceller på taget og egen elbil venter der alvorlig nytænkning af vores energisystem forude. Jette Miller, adm. direktør i De Frie Energiselskaber, siger:

”Antallet af forbrugere der både bruger og producerer strøm vil stige voldsomt i de kommende år. Det er en alvorlig udfordring for det etablerede system og for vores vanetænkning ift. hvem, der producerer, køber og sælger strøm. Det vil vende vores system på hovedet.”                  

Alle skal have fair muligheder

De Frie Energiselskaber deltager i forskningsprojektet, hvor foreningen primært skal bidrage med input og viden om regulatoriske barrierer for de nye forretningsmodeller, som projektet undersøger. Om det arbejde forklarer Jette Miller:

”Forbrugerne skal selvfølgelig have mulighed for at levere deres eget bidrag til den grønne omstilling. De etablerede selskaber kan ikke – selv om de gerne vil – alene løfte hele opgaven. Alle skal have fair og lige muligheder for at løfte med i denne vigtige omstilling. Og uanset hvordan vi vender og drejer det, så har vi ikke brug for et system, der hæmmer konkurrencen.”

Mindre netbelastning sparer penge

Dette bakker Pierre Pinson op om og understreger: ”Det her kommer til at kræve forandring: Kommercielle selskaber og forbrugere skal have vished for at få lige behandling fra deres lokale netselskab uanset, hvor de bor. Og dernæst er der mange penge at spare på kabeludbygning, hvis handlen med strøm foregår lokalt. Så bliver den samlede netbelastning mindre.”

Med en decentral tilgang kan samfundet øge den optimale udnyttelse af det eksisterende net og dermed undgå unødvendige overinvesteringer i infrastruktur. Her er der mange penge at spare. Pierre Pinson siger:

Vi kigger ind i en fremtid med omfattende energideling. Vores elmarkeder bliver lokale. I praksis betyder det en omformning af det nuværende elmarked mod mere forbrugercentrerede elmarkeder. Projektet vil fokusere på design-aspekter, nye paradigmer inden for it og elnet-drift, men også hvilke udfordringer det vil give for velkendte institutioner og for vores samfund.”.


FAKTABOKS – Nøgletal

  • Bevillingsperiode: 2017 – 2020
  • Projektbudget: 13,58 mio. kr.
  • Ledelse: Professor Pierre Pinson, DTU’s Centre for Electric Power and Energy

Læs mere: