Ny elrapport: Kun få lader op i kogespidsen 

Ny undersøgelse viser, at kun 1 ud 10 elbilejere lader op i kogespidsen mellem kl. 17-20 – og hele 7 ud af 10 elforbrugere er villige til at bruge strøm mere fleksibelt. De nye tal stiller spørgsmålstegn ved forslag om udvidelse af elnettet på op mod 32 mia. kr. 

Rapporten, som er udgivet af De Frie Energiselskaber, viser, at danske elbilejere kun i lille grad lader op på det tidspunkt, hvor elnettet i forvejen er mest belastet: Kogespidsen mellem kl. 17 og 20, hvor der kommer gang i madlavning, tøjvask mv. Det gælder ikke kun for private men også for erhvervsvirksomheder med flere elbiler i deres bilflåde.

Antagelser ser ikke ud til at holde
Resultatet overrasker, fordi de scenarier, som energibranchen har spillet ind i efterårets klimaforhandlinger, bygger på antagelsen om det modsatte: At der vil opstå overbelastning af elnettet i nær fremtid, fordi for mange fremover med flere elbiler vil lade op på samme tid – herunder lige når de kommer hjem fra arbejde.

Klimapartnerskabet på energiområdet argumenterede i sin rapport for omfattende udvidelse af elnettet for milliarder. Den nye rapport skaber tvivl om behovet for voldsom udvidelse af elnettet. Adm. direktør for de Frie Energiselskaber Jette Miller siger:

“Analysen viser, at elnet-lobbyens antagelse om, at elbilejere vil lade op straks de kommer hjem, ikke holder. Vi har tidligere efterspurgt at tal- og datagrundlag lægges frem og uvildige eksperter vurderer lobbyberegningerne fagligt og transparent. Analysens resultat viser, at det nu er vigtigere end nogensinde før, fordi vi skal bruge vores klima-kroner klogt”.

70 pct af forbrugerne vil gerne være fleksible
Rapporten indeholder desuden en Epinion-undersøgelse, som viser, at hele 70 pct. af forbrugerne er interesserede i at købe ydelser, der kan gøre deres elforbrug mere fleksibelt, og dermed aflaste presset på elnettet yderligere.

Et overraskende delresultat er, at 40 pct. er villige til – mod en økonomisk kompensation – helt at undvære strøm i kortere perioder, hvis de får et passende varsel.

Rapporten viser dog samtidig, at forbrugerne i dag har alt for få muligheder for ændre på deres elforbrug. De etablerede elselskaber tilbyder ikke de relevante services og nye, innovative aktører, som tilbyder fleksibilitetsydelser, kan ikke komme ind på markedet. Om det siger Jette Miller:

“Med så stor interesse for at flytte elforbruget burde det være lige til højrebenet for både nye og etablerede aktører at gå i gang med at levere de Smart Grid-tjenester, der kan hjælpe forbrugerne på vej. Den type ydelser er jo allerede udviklet – nu er det kun elnet-lobbyen, der står i vejen for, at den grønne omstilling kan blive til virkelighed: Nemt, enkelt og omkostningseffektivt.” 

Du kan hente rapporten her: Nye veje til fleksibelt elforbrug.


FAKTA OM UNDERSØGELSEN

    • Rapporten Nye veje til fleksibelt elforbrug er udgivet af De Frie Energiselskaber med støtte fra EMD fonden. Rapporten undersøger forudsætninger og barrierer for at opnå et smartere, grønnere og omkostningseffektivt energisystem i Danmark.
    • På vegne af De Frie Energiselskaber har Epinion, som led i rapporten undersøgt danskerne villighed til at ændre på deres elforbrug. Afsnit om elbilejernes lademønster kan læses i rapportens afsnit 4.2.5. 

Yderligere oplysninger: Adm. direktør De Frie Energiselskaber Jette Miller. Tel. 25 46 98 29.