PRESSEMEDDELELSE: Tilskudsordning sejler

Energiselskaberne udbetaler dine og mine penge til hvad som helst – og til hvem som helst. Det dokumenterer DR Kontant igen her til aften.

Der er intet, der kan forhindre, at du skal betale både i pose og i sæk, når energiselskaberne forvalter udbetalingen af energitilskud. Det er en opgave, men som DR igen i aften dokumenterer, sejler fuldstændigt. Adm. dir. i De Frie Energiselskaber Jette Miller siger:

– Energiselskaberne varetager opgaven med at udbetale tilskud på vegne af staten både dyrt og dårligt. For det første viser stikprøver fejl i mellem 25-43 pct. af projekterne. Det er voldsomt ud af en samlet tilskudssum på 1,6 mia. kr. For det andet dokumenterer selskabernes egne indberetninger, at de har drevet omkostningerne til himmels ved at opkræve penge for hvad som helst hos forbrugerne – herunder også snyd, svindel og tomme hulmure.

Nul tilsyn: Ingen griber ind

I DRs udsendelse konstateres det også, at myndighederne ikke griber ind – heller ikke selv om, de har både klare svindelsager og en klar hjemmel til at gøre det. De Frie Energiselskaber er derfor bekymret for, hvordan andre folks penge bliver brugt. Om det siger Jette Miller:

– Det ville være helt utænkeligt på ethvert andet forvaltningsområde, at dokumenteret snyd, svindel og omgåelse af regler ikke ville føre til politianmeldelse. Her har myndighederne muligheden, men benytter sig ikke af den. Det er farligt for retssikkerheden, fordi der så også kan spekuleres i myndighedernes tilsyns-nøl.

Nul sanktioner: Det er altid gratis

Uden konsekvens og et effektivt tilsyn, der hvor energiselskaberne svigter, så vil snyd, svindel og omgåelse af regler for forbrugernes penge fortsætte. Energistyrelsen har til dato endnu aldrig foretaget en politianmeldelse. Jette Miller kommenterer:

– Det har historisk set altid været gratis, når energiselskaberne omgik reglerne. Det er derfor glædeligt, at Energistyrelsen til DR siger, at der bliver kigget bagud. Selskaberne har pligt til at opbevare alle dokumenter bagud i fem år. Derfor vil vi forhåbentlig også kunne se frem til, at forbrugerne kan få pengene tilbage for de fupbesparelser og sager, hvor regler er omgået.

Der venter i givet fald forbrugerne store tilbagebetalinger, idet det anslås, at det samlede beløb er i størrelsesordenen 300-500 mio. kr. årligt.

Kontakt: Jette Miller, adm. direktør, tlf. 25 46 98 29, e-mail: jm@defrieenergiselskaber.dk

Måske er du også interesseret i at: