·

Jagten på smart energi

PODCAST: Et smart energisystem er nøglen til, at vi kan få de store mængder grøn strøm, vi har brug for til fremtidens elbiler, varmepumper og smarte hjem. Vi har talt om det siden 2010 – så hvor bliver det af? Vi jagter svaret i “Jagten på smart energi”. 

Podcasten er blevet til som led i projektet “Smart Grid i en energiteknologisk grøn omstilling” og støttes af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Projektet består af en række podcasts under overskriften “Jagten på smart energi”.

Strøm nok til alle
Smart Grid står centralt i den grønne omstilling på energiområdet. Med Smart Grid kan vi styre strømforbruget, så vi sikrer, at der – selv med fremtidens stigende andel af vedvarende energi, der kan fluktuere med vejret – er strøm nok til alle på alle tider af døgnet. Men Smart Grid er, trods flere forsøgsprojekter, stadig ikke for alvor nyttiggjort i Danmark.

Så hvilke energiteknologiske landvindinger hviler Smart Grid på? Hvad kan vi forvente af fremtiden? Hvorfor har vi endnu ikke har Smart Grid i Danmark? Og hvad der skal til, for at vi får det?

Podcast-serie i 15 episoder
Gennem en podcast-serie med 15 episoder undersøger vi sagen. Vi spørger iværksættere, politikere, organisationsfolk, ildsjæle og forskere om, hvordan de ser på fremtiden for det smarte energisystem.

Læs mere i EUDP-fondens projektgalleri

Episoder

EPISODE 13. Det smarte energinet skal revolutionere vores måde at tænke energi på. Det gælder også vores tanker om, hvordan energimarkedet er skruet sammen. Vicedirektør i Energinet, Jeppe Danø, giver sit bud på de forandringer, vi kommer til at se. Og det er ikke småting. For måske venter et brint-eventyr af Dubaiske dimensioner i horisonten.

EPISODE 12. De politiske ambitioner for CO2-reduktion gennem energisystemet er høje. Samtidig er det også hos politikerne, at ansvaret for de helt store barrierer for udviklingen af det smarte energisystem ligger. Så hvilke drømme og forhåbninger har Rasmus Helveg Petersen, formand for Folketingets Klima-energi-og forsyningsudvalg, for udviklingen af et smart og sammenhængende energisystem? 

EPISODE 11. Det er ikke kun de små innovative virksomheder, der oplever udfordringer i takt med, at energisystemet skal gøres klart til mere vedvarende energi. Også de store energikoncerner som blandt andet ejer de selskaber, der har monopol på vores elnet, oplever udfordringer. For hvordan planlægger man et energiforbrugsboom, når man ikke ved hverken hvor eller hvornår, det kommer? Lars Bonderup Bjørn, direktør for multiforsyningsselskabet EWII, giver sit bud.

EPISODE 10. Om 10 år vil vores forbrug af strøm i Danmark være dobbelt så stort, som det er i dag. Svaret på dén udfordring kunne være at producere mere energi. Men et stort dansk forskningsprojekt går nu i den stik modsatte retning. I stedet for at skrue op for produktionen, vil vil de få forbruget til passe til den mængde af strøm, vi har til rådighed. Med living labs og datasøer viser de, at det er muligt. Projektleder i Flexible Energy Denmark projektet, Heidi Hyre-Fenneberg, forklarer.

EPISODE 9. En fremtid, hvor alle elektriske apparater i hjemmet taler sammen og er på internettet, lugter ikke længere så meget af science fiction, som det har gjort. Det er allerede i dag muligt at få et smart hjem, hvor lyset regulerer sig selv eller hvor gulvvarmen henter prognoser for morgendagens vejr og indstiller sig selv efter det. Det gør livet lettere – og i sidste ende kan det gavne både klima og pengepung. Vi besøger Dennis Mannike Lauridsens smarte hjem, ser hvordan – og på hvad det kræver.

EPISODE 8. De forskellige tilskudsordninger, som skal skubbe forbrugerne i en grønnere retning, er en alvorlig hæmsko for et smart og grønt energisystem. Forbrugerne vil gerne købe grønne energiydelser, men de mange ordninger giver markedet karakter af et lotteri og får dem til at tøve unødigt. Det siger investor Martin Thorborg.

EPISODE 7. Politikernes strategi om et el-drevet samfund er en gang greenwashing, dikteret af særinteresser, der betragter forsøg på alternative løsninger som en form for sort arbejde, der snyder sig udenom de officielle systemer. Det mener Bjarne Bogner, direktøren for den internationale virksomhed EC Power, der producerer mikrokraftværker . Han argumenterer for et ægte cirkulært energisystem uden overforbrug af Jordens ressourcer.

EPISODE 6. Teknologi er ikke bare isenkram. Det handler også om, at der er rigtige, levende mennesker, der skal bruge det. Sådan siger projektleder Christoffer Greisen om EnergyLab Nordhavn, der siden 2015 har brugt Nordhavnskvarteret i København som et levende smart energi-eksperimentarium og udstillingsvindue for fremtidens fleksible energiløsninger. Alt fra supermarkedet til parkeringskældre og private ejendomme har deltaget i projektet, der har vist, hvordan et smart og grønnere energisystem kan skrues sammen. 

EPISODE 5. Danmark har indført ny lovgivning, der åbner for at, borgere kan dele grøn, vedvarende energi med hinanden i såkaldte “borger-energifællesskaber”. Det første af sin slags i Danmark ligger i Avedøre, hvor drømmen er et bæredygtigt lokalsamfund. Men det er ikke nødvendigvis alle, der synes, at energifællesskaberne er en god idé. En af initiativtagerne, Erik Christiansen, fortæller.

EPISODE 4. Et flertal af de danske forbrugere vil gerne være grønne i deres energiforbrug. De mangler bare værktøjerne, der skal hjælpe dem til at blive det. For elregningen er alt for svær at forstå, og de automatiske redskaber til at fordele forbruget mangler stadig. Men på DTU sidder en gruppe forskere klar med en løsning. Professor Henrik Madsen forklarer.

EPISODE 3. Hverken forbrugere, energikoncerner eller myndigheder er dybest set interesserede i at få et smart energisystem. Derfor findes det ikke i dag. Sådan lyder analysen fra direktør i Modstrøm, Anders Millgaard, der også fremhæver et tungt samarbejde med netselskaberne som en væsentlig barriere for at få etableret det energisystem, der skal give os grøn omstilling.

EPISODE 2. Forskningen er langt fremme. De smarte løsninger findes. Men sammenhængen mangler. Og så har vi i Danmark slet ikke satset nok på at udvikle det intelligente lag i energisystemet, der har kæmpe potentiale for erhvervet og for den grønne omstilling. Hør DTU-professor Jacob Østergaard fortælle om, hvor langt vi egentlig er kommet på vejen mod smart energi – og hvor vi burde satse, hvis vi virkelig var smarte. 

EPISODE 1. For 10 år siden leverede regeringens ekspertgruppe – Smart Grid Netværket – en bunke anbefalinger til intet mindre end en revolution af vores energisystem. Digitalisering og intelligent styring skulle sikre klimasmart strøm og grønne jobs. Så hvor bliver det af? Podcasten Jagten på smart energi undersøger sagen. I denne episode i selskab med tidligere Klima-og energiminister, Lykke Friis.