Tilsyn: Elnettet kan spare over en milliard ved effektivisering

ENERGIWATCH: Forsyningstilsynet vurderer i ny model, at elbranchen kan trimme omkostninger for mere end en mia. kr., svarende til 20 pct. af deres totalomkostninger, hvis de skal være økonomisk effektive. Det kommenterer adm. direktør Jette Miller på i EnergiWatch, 1. november 2018.

Forsyningstilsynet, som holder øje med elnetselskabernes effektivitet, har netop udsendt udkast til metode for benchmarking af netvirksomhedernes økonomiske effektivitet (https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/62266 ).

Modellens potentialeberegning viser, hvor meget netvirksomhederne skal reducere deres omkostninger, forklarer Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt i artiklen på EnergiWatch.

1 milliard kroner i besparelse venter forude

Beregningerne, som er baseret på en række oplysninger, som selskaberne selv har indberettet, skal anvendes til at udmønte individuelle effektiviseringskrav til netvirksomhederne.

Udkastet fra tilsynet viser eksempelvis, at Cerius, der er ejet af elkoncernen Seas-Nve, kan effektiviseres 30 pct. svarende til en reduktion på 234 mio. kr. Samlet set kan elsektoren i følge tilsynet spare svimlende 1,1 mia. kr. ud af sine samlede totalomkostninger på op mod 6 mia. kr.

Ekstraomkostninger har samme effekt som en indirekte skat

En grundig gennemgang af netselskabernes aktiviteter har ifølge adm. direktør i De Frie Energiselskaber, Jette Miller, været længe ventet. Særligt er der forventninger om potentialet i at hente besparelser i netselskabernes koncerninterne handler. Som adm. direktør Jette Miller, De Frie Energiselskaber siger til Energiwatch:

”Vi har længe argumenteret for at tilsynet skal gå netselskabernes koncerninterne aftaler efter i sømmende. Talmaterialet her viser, at der med stor sandsynlighed vil være noget at komme efter. Ofte har selskaberne jo 0 eller ganske få medarbejdere, imens de betaler et søsterselskab for at løse de opgaver, som selskabet egentlig selv er sat i verden for at løse. Den samhandel skal ske til markedspriser.”

Det kan ifølge Jette Miller være et problem, fordi manglende markedsmæssighed vil have den konsekvens, at forbrugerne betaler mere, end de burde. Hun forklarer:

Forbrugerne kan risikere at betale penge ind i det pengehjul, der sender pengene rundt mellem elkoncernernes selskaber. Det vil så være ekstraomkostninger, som i virkeligheden har samme effekt som en ekstra-skat for forbrugerne. Det tror jeg, at de færreste vil skrive under på, at vi som samfund har råd til.”

Omfattende potentiale var ventet

Hos Forsyningstilsynet fortæller direktør Carsten Smidt til EnergiWatch, at besparelsernes størrelse på nuværende tidspunkt ”ikke kommer bag på ham”.

Hvorvidt selskaberne ender med at skulle gennemføre besparelser i den størrelsesorden er dog endnu ikke sikkert, da der er tale om et udkast. Den nye benchmarking model er nu i høring hos blandt andet De Frie Energiselskaber og elnetselskaberne. De har frem til d. 13. november til at komme med sine bud på, hvorvidt modellen er rimelig eller ej. Derefter skal modellen ud i en ny høringsrunde.

Læs mere:

EnergiWatch: Tilsyn lægger op til milliardbesparelse i elnettet